Stralen, fonkelen of gewoon schijnen: licht is een fascinerend element met talloze facetten. Maar pas met een behoeftegestuurd, sensorgebaseerd lichtmanagement is de beste verlichting voor de mens te realiseren. Met een sensortechniek die automatisch voor een optimale lichtsfeer zorgt en het licht ook automatisch weer uitschakelt als er niemand meer aanwezig is. Kortom: met een sensortechniek die een maximum aan levenskwaliteit en energie-efficiëntie creëert. Als automatiseringsspecialist bouwt ESYLUX hier als geen ander voort op ervaring en competentie op het gebied van elektronica. Het resultaat zijn intelligente verlichtingsoplossingen die in kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen en zorginstellingen altijd het juiste licht genereren. Op ieder tijdstip, in iedere ruimte.
De ideale lichtbron voor een intelligente verlichting is de LED. Deze overtuigt niet alleen door haar energie-efficiëntie en de buitengewoon lange levensduur, maar omdat het zelf een stuk elektronica is, is de LED ook uitermate geschikt voor een intelligente besturing door elektronische technologie. Maar niet iedere LED is hetzelfde. Kleurweergave, flIkkerfactor of kleurconsistentie: in het ESYLUX-lichtlaboratorium testen wij alle armaturen grondig op hun kwaliteit.
Al bij de binning, dus bij de selectie van de afzonderlijke dioden, zien wij er heel nauwlettend op toe dat alleen de beste LED's in onze armaturen terechtkomen – zoals hier de LED's in de kop van de staande armatuur ISABELLE.
Bij de lichtkwaliteit is er uiteindelijk maar één maatstaf: het natuurlijke daglicht. Om deze hoge maatstaf zoveel mogelijk te benaderen, letten wij onder andere op een optimale kleurweergave. Wij gebruiken hiervoor niet alleen de acht voorgeschreven, maar alle vijftien testkleuren van de kleurweergave-index CRI. Als een van de eerste fabrikanten hebben wij bovendien de kleurkwaliteitsschaal Color Quality Scale (CQS) in onze meetmethodiek geïntegreerd. Samen garanderen CRI en CQS de realistische weergave van zowel zwakkere als sterk verzadigde kleuren. Zo komen vlakken en objecten ook qua kleur altijd in het juiste licht te staan.
LED´s reageren veel sneller en directer op de natuurlijke schommelingen van wisselstroom dan de klassieke gloeilamp: het gevaar is dat ze gaan flikkeren - een bijzondere uitdaging bij de ontwikkeling van eersteklas LED-verlichting. Zelfs als het flikkeren binnen een bereik ligt dat de mens niet meer waarneemt, kan het vermoeiend werken, gevoelens van duizeligheid oproepen en voor een deel nog verder strekkende effecten op de gezondheid hebben. Wie het welzijn van de gebruikers van het gebouw na aan het hart ligt, kiest daarom voor een verlichting met een zo laag mogelijke flikkerfactor - deze krijgt hij, natuurlijk, bij ESYLUX.
Om te waarborgen dat de armaturen uit een serie qua lichtkleur overeenstemmen, zien wij toe op een bovengemiddeld hoge kleurconsistentie. Deze ligt bij ons altijd binnen een 3-stappen-MacAdams-ellips en garandeert daarmee dat de verlichting binnen een ruimte harmonieus blijft (zoals in voorbeeld B). Bovendien vinden wij het uiterst belangrijk dat de wittinten van ons licht altijd met een natuurlijk wit overeenstemmen, of dat nu warmwit of koudwit is. Om deze reden richten wij ons met uiterste nauwkeurigheid op de black-body-curve van het CIE-normkleurendiagram. Wanneer wij het dus hebben over wit licht, dan bedoelen wij ook wit licht – precies zoals het zonlicht!
Onze intelligente verlichtingssystemen belichamen de ideale synergie van verlichting en automatisering. De combinaties van plafondarmaturen, sensortechniek en regeleenheid zijn eenvoudig te installeren en realiseren een perfect samenspel om het beste licht voor de mens voort te brengen – desgewenst met het energie-efficiënte, biologisch werkzame licht van de SymbiLogic Technology.
De CELINE Quadro-sets: Een zuinig verlichtingssysteem, gereed voor montage, met de energie-efficiënte Human Centric Lighting van de SymbiLogic Technology van ESYLUX. Bij de CELINE Quadro-sets gaat het om een modulair opgebouwd systeem, bij de Quadro-sets uit de serie NOVA om master- en plafondarmaturen met direct geïntegreerde sensortechniek en regeleenheid. Absoluut identiek: het intelligente, eenvoudige concept.
Geautomatiseerde verlichtingsoplossingen met plug-and-play-installatie zonder dat programmeren nodig is – de CELINE en NOVA Quadro-sets van ESYLUX zijn in elk opzicht efficiënt. De benodigde kabels worden meegeleverd, de systemen zijn onmiddellijk bedrijfsklaar en desgewenst kunnen de instellingen naderhand comfortabel worden aangepast. Plug-and-play levert bij de installatie een tijdsbesparing tot wel 60% op!
Een enkele Quadro-set is geoptimaliseerd voor ruimten tot 20 m2. Om het intelligente concept zo variabel mogelijk voor een snelle modernisering in kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen en zorginstellingen te kunnen inzetten, zijn de verlichtingssystemen echter schaalbaar voor alle denkbare ruimtelijke afmetingen.
Of het nu gaat om esthetiek of functie, vormgeving of doordachte details: naast een hoog bedieningscomfort komt het er bij het design van een armatuur op aan dat deze flexibel kan worden ingezet, zodanig geconstrueerd is dat hij geschikt is voor dagelijks gebruik en er bij voorkeur ook nog eens oogverblindend uitziet. Welke voordelen een geslaagd ontwerp kan opleveren, demonstreren onze intelligente verlichtingsoplossingen op zeer diverse wijze.
Lijkt in eerste instantie heel vanzelfsprekend – maar is het niet: de meermaals voor het design bekroonde staande kantoorarmatuur PRANA+ beschikt niet alleen over een stijlvol uiterlijk, een geïntegreerde aanwezigheidssensor en de SymbiLogic Technology van ESYLUX. Ook kan de flexibele armatuurkop aan verschillende bureaulengtes worden aangepast!
De optionele, gepatenteerde armatuurvoet van de PRANA+ staande armatuur is nog een bewijs ervoor dat intelligent productdesign voor kantoren alleen kan ontstaan wanneer rekening wordt gehouden met het aanwezige, variërende meubilair: de voet is uitschuifbaar en maakt zodoende ook het gebruik bij bureaus met dichte zijkanten mogelijk.
Net als de PRANA+ staande armatuur weet de pendelarmatuur uit de serie met een stijlvol en puristisch design te overtuigen. De aansluitkabels zorgen ervoor dat geen afbreuk wordt gedaan aan het harmonieuze totaalbeeld. Zij zijn zo solide en esthetisch dat zij de ophanging op eenvoudige en elegante wijze vervangen. Dat is niet alleen een lust voor het oog – het is ook heel efficiënt.
Soms zijn het de eenvoudigste details die de kwaliteit van een ontwerp bepalen. Telkens weer kom je armaturen tegen met een lichtbron die richting plafond schijnt, waarin insecten of andere verontreinigingen ongehinderd van bovenaf kunnen binnendringen. Dit geldt niet voor de staande armatuur ISABELLE: het indirecte licht ervan wordt door een transparante afdekking beschermd!
Niet alleen op het werk, ook bij de verlichting breiden functionerende netwerken de mogelijkheden en perspectieven uit. Ze maken een op elkaar afgestemde communicatie en automatisering mogelijk, via welke onderling gesynchroniseerde processen en een nog omvangrijkere energie-efficiëntie kunnen worden verwezenlijkt. Voor ons speelt het onderwerp van netwerkkoppeling daarom een belangrijke rol – ten behoeve van de continue optimalisering van de synergie van verlichting en automatisering.
Het modelvoorbeeld van een intelligente koppeling voor buiten zijn de ALVA-bolderarmaturen met geïntegreerde bewegingsmelder. U kunt met behulp van de ingebouwde busvoeding hele armaturengroepen via DALI-Broadcast intelligent besturen en indien nodig een comfortabele, gesynchroniseerde oriëntatieverlichting realiseren. Via DALI-switch kunnen bovendien 230V-eindapparaten eenvoudig in het netwerk worden opgenomen.
Binnen doet de PRANA+ staande armatuur zich kennen als een echte partner van de mens. Want de armatuur laat hem ook niet in de steek als de collega's het kantoor al hebben verlaten: door de draadloze koppeling en communicatie met andere, soortgelijke armaturen blijft er desgewenst een aangename, gedimde oriëntatieverlichting in de rest van de ruimte aanwezig. Hierdoor wordt voorkomen dat geïsoleerde lichteilanden ontstaan en wordt een lichtsfeer gecreëerd die ook na de normale werktijd nog prettig aandoet. Wanneer de laatste het kantoor verlaat, schakelt de sensortechniek automatisch alle armaturen uit.
Met de vier armaturen, de sensortechniek en de regeleenheid vormen de verlichtingssystemen van de CELINE en NOVA Quadro-sets al op zichzelf een koppeling in het klein. Het volledige potentieel benutten ze echter pas op het moment dat grotere ruimten moeten worden gemoderniseerd. Dan kunnen ze intelligent onderling worden gekoppeld en met extra verlichting worden uitgebreid. De DALI-switch maakt verder een eenvoudige integratie van conventionele eindapparaten mogelijk – bijvoorbeeld voor de ventilatie.
A Masterarmaturen van de vier Quadro-sets, via DALI met elkaar verbonden
B Aanvullende DALI-standaardarmatuur
C Downlights voor bijkomende sfeerverlichting, geïntegreerd via DALI-switch
D Via DALI-switch geïntegreerde ventilatie, wordt afhankelijk van aanwezigheid geschakeld
Er is maar één ding nog eenvoudiger dan het handmatig schakelen of dimmen van de verlichting via schakelaar of app: als je met dezelfde vingerdruk meteen hele lichtscènes kunt oproepen die de verlichting uitgebreid en individueel aan verschillende gebruikssituaties aanpassen! Hoe variabel ruimten op die manier in scène kunnen worden gezet en voor het betreffende doel kunnen worden vormgegeven, toont het volgende voorbeeld van een conferentiezaal: Uitgerust met het in twee groepen ingedeelde verlichtingssysteem van de CELINE Quadro-sets met SymbiLogic Technology en geïntegreerde KNX-module, evenals ronde downlights die via de DALI-switch in het systeem zijn geïntegreerd. De ventilatie wordt via de KNX-bus aangestuurd – en net als alle apparaten automatisch uitgeschakeld nadat de meeting is afgelopen.