De lucht en het licht in de ruimte efficiënt verbeteren. ESY!

Stralingsvrije PIR-sensoren
zonder elektrosmog

Energie-efficiënte
levenskwaliteit

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en prestaties op het werk. Vooral in moderne, goed afgedichte gebouwen is een regelmatige luchtuitwisseling daarom van het grootste belang.

Één apparaat bestuurt
veel installaties

De ATMO-aanwezigheidssensor zorgt voor de installatieoverkoepelende regeling van KNX-installaties: hij registreert niet alleen de actuele lichtsituatie, maar ook veranderingen in temperatuur, luchtvochtigheid en in het hoogste uitbouwniveau ook in de luchtkwaliteit.

 • Tot 6 afzonderlijke sensoren in één apparaat voor eenvoudige planning en installatie
 • Aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling
 • Behoefte-afhankelijk regelen van airconditioning, ventilatie, verwarming en luchtreinigingsapparaten
 • 3 uitbouwniveaus voor verschillende eisen

Compact
multisensorsysteem

Door de aanwezigheid van maximaal zes sensoren in slechts één apparaat, zorgt de ATMO-aanwezigheidssensor automatisch voor het optimale licht en een gezond, productief klimaat op de werkplek - en dat bij maximale energie-efficiëntie.

Varianten voor elke ruimte

Andere ruimten, andere eisen: deze regel geldt ook voor de optimalisatie van het binnenklimaat en de luchtomstandigheden. De ATMO-aanwezigheidssensor is daarom in meerdere uitbouwniveaus verkrijgbaar, die met hun afzonderlijke sensoren geschikt zijn voor verschillende toepassingen of gewoon een andere mate van comfort bieden.

PD-ATMO 360i/8 O KNX

 • Luchtkwaliteit (VOC)
 • Luchtvochtigheid
 • Temperatuur
 • Verlichting
 • Passief-infrarood (aanwezigheid)
 • Akoestiek (aanwezigheid)

PD-ATMO 360i/8 A KNX

 • Luchtvochtigheid
 • Temperatuur
 • Verlichting
 • Passief-infrarood (aanwezigheid)
 • Akoestiek (aanwezigheid)

PD-ATMO 360i/8 T KNX

 • Temperatuur
 • Verlichting
 • Passief-infrarood (aanwezigheid)
 • Akoestiek (aanwezigheid)

Uw voordelen in één oogopslag

 • Uitgebreid multisensorsysteem voor intelligente licht- en HVAC-regeling
 • Optische of akoestische waarschuwing voor behoeftegestuurd ventileren

Lucht voor heldere hoofden

De luchtkwaliteit wordt vaak gelijkgesteld met het CO2-gehalte, hoewel de geurloze CO2 geen indicator voor slecht ruikende lucht kan zijn. Veel relevanter is de VOC-waarde voor Volatile Organic Compounds (vluchtige organische componenten): antropogene uitwasemingen bijv. uit kunststoffen en bouwmaterialen, meubelen, tapijten en reinigingsmiddelen, of biogene uitwasemingen door mensen en levensmiddelen – een alledaags verschijnsel, vooral in besloten ruimten.

Luchtkwaliteitsmeting met VOC

Menggassen zoals VOC's (Volatile Organic Compounds) beïnvloeden in te hoge concentraties het welzijn en veroorzaken symptomen van het sickbuildingsyndroom, zoals oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en duizelingen. Afgezien van specifieke eisen zoals in de industrie, zijn VOC’s de belangrijkste reden om een gebouw te ventileren.

De ATMO-aanwezigheidssensor optimaliseert automatisch de luchtkwaliteit met zijn VOC-sensoren en elimineert bovendien ook het probleem met CO2. Want het gehalte daarvan in de lucht neemt bij menselijke aanwezigheid in dezelfde mate toe als het VOC-gehalte. Bij het overschrijden van een bepaalde VOC-waarde vermindert de ATMO dus ook de CO2 – mooi meegenomen!

Comfortabele energie-efficiëntie

Energie alleen als deze werkelijk nodig is - de ATMO-aanwezigheidssensor realiseert het principe van behoeftegestuurde automatisering op een bijzonder complete manier. Want hij activeert de verlichting en het airco- en ventilatiesysteem pas wanneer de omstandigheden dat daadwerkelijk vereisen. En ook als hij in werking is, houdt hij het verbruik altijd binnen de perken. Want hij let erop dat alle apparaten slechts zo intensief werken als op dat moment nodig is!

Airco- of ventilatiesysteem naar behoeftegestuurd regelen

De ATMO realiseert een aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling en regelt ook de verwarming en het airco- of ventilatiesysteem afhankelijk van aanwezigheid en vooraf ingestelde grenswaarden. Zo verlaagt hij installatieoverkoepelend het energieverbruik en verhoogt hij tegelijkertijd het comfort op de werkplek!

 

2-kanaals verlichtingsregeling met offset

Met name in ruimten met slechts één raamzijde, profiteren de gebruikers bovendien van een lichtregeling met twee broadcast-kanalen: Een offset tussen beide kanalen maakt het mogelijk de armaturen dicht bij het raam al te dimmen wanneer op grotere afstand van het raam nog 100 % verlichtingssterkte nodig is. Dit zorgt voor optimale lichtverhoudingen – en verbetert de energie-efficiëntie.

Typische toepassingen:

Grote kantoortuin

PD-ATMO 360i/8 O KNX
De regelmatige verbetering van de luchtkwaliteit is vooral aan te bevelen waar meerdere mensen in een ruimte samenkomen. De gerichte regeling van werklicht, temperatuur en luchtkwaliteit zorgt voor een consistent goede, niet-vermoeiende binnenlucht en verbetert de productiviteit.

   

Les- en lerarenkamers

PD-ATMO 360i/8 O KNX
Grote aantallen leerlingen, intensief gebruik van cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten en de uitwasemingen van pennen, lijmen en dergelijke – in leslokalen en lerarenkamers vormt een geregelde toevoer van verse lucht door de ATMO-aanwezigheidssensor de basis voor een geconcentreerde werksfeer.

Wachtkamers

PD-ATMO 360i/8 O KNX
Veel aanloop van publiek, veel ziektekiemen, ziektegerelateerde lichaamsuitwasemingen of een typische ziekenhuisgeur maken regelmatige luchtuitwisseling noodzakelijk. De oplossing: Een automatische be- en ontluchting plus een aanwezigheidsafhankelijke verlichtings- en verwarmingsregeling.

Vergaderruimte

PD-ATMO 360i/8 O KNX
Hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe sneller de kwaliteit van de binnenlucht afneemt en de binnentemperatuur stijgt. Het gevolg: vermoeidheid en lagere prestaties. Door de actieve binnenluchtbewaking zorgt de ATMO-aanwezigheidssensor automatisch voor een optimale luchtkwaliteit en houdt hij via de verwarmingsregeling de binnentemperatuur constant.

Sanitaire ruimte

PD-ATMO 360i/8 A KNX
Door een te hoge luchtvochtigheid ontstaat in de sanitaire ruimte op koele oppervlakken een condensaat, waarin bij kamertemperatuur schimmelsporen groeien. De PD-ATMO 360i/8 A KNX zorgt met de registratie van de relatieve luchtvochtigheid voor de dauwpuntberekening voor een oplossing en regelt tegelijkertijd verlichting en verwarming. Bij storende geuren is ook het gebruik van de PD-ATMO 360i/8 O KNX raadzaam.

Afzonderlijk kantoor

PD-ATMO 360i/8 T KNX
In werkruimten met zeer weinig mensen tellen vooral een temperatuur tussen 20 en 24 °C en optimale lichtverhoudingen - de juiste taak voor de PD-ATMO 360i/8 T KNX met de regeling van verwarming of airconditioning en een aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling. Nog meer comfort zou de luchtkwaliteitsverbetering van de hoogste ATMO-uitbouwfase bieden.

Schakelende alternatieven

230 V, DALI of KNX: ook automatisch aanwezigheidsafhankelijk schakelen van de ventilatie kan al een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de levenskwaliteit en de energie-efficiëntie leveren. ESYLUX biedt daarom voor alle gangbare regeltechnologieën aanwezigheidssensoren met enkelvoudige HVAC-schakeluitgang of een DALI-actor als accessoire.

More